was successfully added to your cart.

Care sunt beneficiile de mediu ale agriculturii ecologice?

Din ce in ce mai multa lume opteaza pentru produsele ecologice. Unii pentru ca sunt contienti de problemele pe care agricultura contemporana le are, pentru puritatea ingredientelor pe care le consuma, iar altii pentru ca este in trend. Ce este cert, agricultura ecologica nu reprezinta doar noua moda, ci face parte dintr-o rezolvare sistematica a probelemelor ecologice pe care le avem. Instaurarea legilor pentru introducerea in numar mare a unor practici mai prietenoase cu mediul poate reprezenta salvarea planetei intr-o lume puternic industrializata.

Cand oamenii ma intreaba de ce imi bat capul cumparand organic, pentru ca un ulei presat la rece de exemplu aduce aceleasi beneficii chiar daca nu este ecologic, raspunsul meu niciodata nu poate fi simplu. Sarind peste faptul ca anumite studii demonstreaza aportul mai ridicat de ntrienti in produsele ecologice, doar ideea ca as putea contribui in ajutarea rezolvarii unei probleme majore de pe planeta ma umple de speranta si entuziasm. Schimbarea climatica nu este un concept nou, ci doar ignorat pentru multi ani. In 2016 pentru prima oara in istoria lumii, 177 de tari s-au alaturat in a rezolva problema emisiilor de combustibil fosil si introducerea sistemelor ecologice printr-un tratat semnat la sediul Natiunilor Unite in New York. Probail ca este doar un pas mic in schimbarea legislatiilor si termenilor legali care impiedica accelerarea procesului de sustenabilitate. Ceea ce am invatat este ca un gest cat de mic, poate contrbui la restabilirea echilibrului climatic. Ca vorbim de reciclare, de incurajarea companiilor ecologice sau consumul anumitor produse in detrimentul altora, toate la nivel colectiv devin contributii mari. In acest articol vorbim despre ce face concret agricultura ecologica si ce beneficii are.

SUSTENABILITATEA PE TERMEN LUNG.
Multe dintre schimbarile observate in mediul inconjurator sunt pe termen lung si apar lent in timp. Agricultura ecologica ia in considerare efectul pe termen mediu si lung al interventiilor agricole asupra agro-ecosistemului. Aceasta isi propune sa produca alimente in timp ce stbileste un echilibru ecologic pentru prevenirea problemelor de fertilitate a solului sau a daunatorilor. Agricultura ecologica este o abordare proactiva, spre deosebire de rezolvarea problemelor dupa ce acestea apar.

SOL.
Practicile de constructie a solului, cum ar fi rotatia culturilor, inter-culturi, asocieri simbiotice, culturi de acoperire, ingrasaminte organice si lucrarea minima a pamanatului sunt practici ecologice esentiale. Acetea incurajeaza fauna si flora solului, imbunatatirea formarii si a structurii solului si crearea unor sisteme mai stabile. La randul sau, ciclul de nutrienti si energie este crescut si abilitatile de retentie a nutrientilor si a apei in sol sunt imbunatatite, compensand pentru nefolosinta ingrasamintelor minerale. Astfel de tehnici de gestionare joaca un rol important in controlul eroziunii solului. Durata de timp in care solul este expus unor forte erozive este scazuta, biodiversitatea solului este crescuta, iar pierderile de nutrienti sunt reduse, contribuind la mentinerea si sporirea productivitatii solului. Epuizarea nutrientilor din sol este de obicei compensata prin folosirea resurselor regenerabile derivate din agricultura, dar uneori este necesaa suplimentarea solurilor organice cu potasiu, fosfat, calciu, magneziu si microelemente din surse externe.

Fii la curent cu cele mai noi produse de make-up si fii prima care afla ultimele noutati.

machiaj ochi verzi , machiaj pentru ochi verzi

APA.
In multe zone agricole, poluarea apelor subterane cu ingrasaminte si pesticide de sinteza este o problema majora. Deoarece utilizarea acestora este interzisa in agricultura ecologica, ele sunt inlocuite cu ingrasaminte ecologice (de exemplu compost, gunoi de grajd), iar prin utilizarea unei biodiversitati mai mari (in ceea ce priveste speciile cultivate si vegetatia permanenta) se imbunatateste structura solului si infiltrarea apei. Sistemele organice bine gestionate cu abilitati mai bune de retentie a nutrientilor reduce foarte mult poluarea apelor subterane. In unele zone in care poluarea este o problema reala, trecerea la agricultura ecologica este incurajata ca masura reparatorie (de exemplu de catre guvernele Germaniei si Frantei).

AERUL SI SCHIMBARILE CLIMATICE.
Agricultura ecologica reduce consumul de energie neregenerabila prin scaderea nevoilor agrochimice (acestea au nevoie de cantitati mari de combustibili fosili pentru a fi produse). Aricultura ecologica contribuie la atenuarea efectului de sera si a incalzirii globale prin abilitatea de a izola carbonul in sol. Multe din practicile de management utilizate in agricultura ecologica (de exemplu cultivarea minima, returnarea rezudurilor vegetale in sol, utilizarea culturilor de acoperire si rotatii, precum si o mai mare integrare a legumelor fixatoare de azot) cresc returnarea carbonului in sol care creste productivitatea si favorizeaza stocarea carbonului. O serie de studii arata in agricultura ecologica continutul de carbon organic din sol este considerabil mai mare. Cu cat mai mult carbon organic este stocat in sol cu atat mai mult potentialul de atenuare a impactului agriculturii impotriva schimbarilor climatice este mai mare. Cu toate acestea, inca exista multe cercetari necesare in acest domeniu. Exista o lipsa de date privind carbonul organic din sol in tarile in curs de dezvoltare, o lipsa de date de sisteme agricole comparative in Africa si America Latina, si date limitate privind stocurile de carbon organic din sol care sunt esentiale pentru determinarea ratelor de captare a carbonului in practicile agricole.

BIODIVERSITATE.
Agricultorii ecologici sunt si utilizatori, dar si ingrijitori ai biodiversitatii pe toate nivelele. La nivelul genelor, semintele traditionale si adaptate sunt preferate pentru capacitatea lor de rezistenta la boli si stres climatic. La nivel de specie, combinatii diverse de plante si animale optimizeaza ciclul de nutrienti si energie pentru productia agricola. La nivel de ecosistem, mentinerea zonelor naturale in interiorul si in jurul terenurilor agricole organice si absenta substantelor chimice creeaza un habitat adecvat pentru fauna salbatica. Utilizarea frecventa a speciilor sub-utilizate ( de multe ori ca si culturi de rotatie pentru a construi fertilitatea solului) reduce eroziunea agro-biodiversitatii, creand un fond genetic mai sanatos – baza pentru adaptari ulterioare. Utilizarea structurilor care furnizeaza adapost si hrana, precum si lipsa utilizarii pesticidelor, atrage specii noi sau colonizatoare in zona organica (permanente si migratoare), inclusiv a florei si a faunei salbatice (de exemplu pasarile) si organisme benefice pentru sistemul ecologic cum ar fi polenizatori si animale de prada pentru daunatori. Numarul de studii privind agricultura ecologica si biodiversitatea a crescut in mod semnificativ in ultimii ani. Un studu recent de raportare pe o meta-analiza a 766 de lucrari stiintifice a concluzionat ca agricultura ecologica produce mai maulta biodiversitate decat alte sisteme agricole.

ORGANISME MODIFICATE GENETIC.
Utilizarea OMG-urilor in cadrul sistemelor ecologice nu este permisa in timpul etapei de productie de aimente ecologice, de prelucrare sau manipulare. Din moment ce impactul potential al OMG-urilor atat mediului si sanatatii nu este inteleg in intregime, agricultura ecologica alege abordarea precauta si incurajeaza biodiversitatea naturala. Prin urmare, eticheta ecologica prevede o asigurare ca OMG-urile nu au fost utilizate in mod intentionat in producerea si prelucrarea produselor ecologice. Acest lucru insa, nu poate fi garantat in produsele conventionale deoarece etichetarea prezentei OMG-urilor in produsele alimentare nu a intrat in vigoare in majoritatea tarilor. Cu toate acestea, odata cu cresterea utilizarii OMG-urilor in agricultura conventionala si datorita metodei de transmitere in mediu (de exemplu prin polen), agricultura ecologica nu va mai fi in masura sa se asigure ca produsele ecologice sunt complet fara OMG-uri.

SERVICII ECOLOGICE.
Impactul agriculturii ecologice asupra resurselor naturale favorizeaza interactiunile din cadrul agro-ecosistemului, care sunt vitale atat pentru productia agricola cat si pentru conservarea naturii. Servicii ecologice derivate includ formarea si conditionarea solului, stabilizarea solului, reciclarea deseurilor, captarea carbonului in sol, ciclul de nutrienti, pradarea, polenizarea si habitate. Optand pentru produse ecologice, consumatorul, prin puterea lui de cumparare promoveaza un sistem agricol mai putin poluant. Costurile ascunse ale agriculturii pentru mediu in ceea ce priveste degradarea resurselor naturale sunt reduse.

http://www.fao.org/

Leave a Reply

10% Reducere

Fii la curent cu cele mai noi produse cosmetice organice si primesti 10% discount la prima ta comanda !
Email address
Secure and Spam free...

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, acceptati faptul ca utilizam cookie-uri. Mai multe detalii

Un cookie HTTP sau un modul cookie este un text special, deseori codificat, trimis de un server unui navigator web și apoi trimis înapoi (nemodificat) de către navigator, de fiecare dată când accesează acel server. Afla mai multe pe https://ro.wikipedia.org/wiki/Cookie

Close